Maledivy ma uchvátili neskutočne, ale po Vašich reakciách na môj blog “30 naj Maldives“ som si
všimla, že zaujali aj vás. Podaril sa mi môj zámer – keď sa nedá cestovať, tak aspoň preniesť vás sem
myšlienkami. Snažila som sa pár vetami opísať highlights, tak aby ste sa cítili, ako keby ste tu boli.
Opísala som Vám pár vetami každý bod z mojej „30 naj …“, no narazila som na jeden highlight, kde mi pár viet nestačilo. Oslovil ma natoľko, že som sa rozhodla venovať mu vlastný blog.
No schválne- hádajte, o čo ide? Jasné, prečítali ste si už nadpis, takže viete :D. Už ma trochu poznáte a viete, že okrem cestovania ma fascinuje aj varenie. Štýlová podmorská reštaurácia ITHAA sa nachádza na Alif Dhaal Atoll päť metrov pod hladinou mora. Navrhla ho novozélandská company M.J Murphy LTD a oficiálne je otvorená od 14. apríla 2005. V ich jazyku znamená „matka perál“. Je jednou z prvých podmorských reštaurácií na svete a úplne prvá vyrobená zo skla. Jedinou jej nevýhodou je, že ju môžu navštíviť len hostia rezortu, ku ktorému reštaurácia patrí. Rezort Conrad Rangali je veľmi kvalitný, takže neurobíte chybu, ak si ho vyberiete na svoju dovolenku. Nie je lacný, ale tiež nepatrí k najdrahším rezortom na Maldives. Ak chcete zažiť takúto raritu aspoň raz v živote, oplatí sa priplatiť si.
Kapacita reštaurácie je maximálne 14 ľudí a je potrebná rezervácia aspoň 7 – 10 dní vopred. Cena
obeda sa pohybuje od 150 do 300 eur na osobu. Architekti nenechali nič na náhodu. Do reštaurácie
vstúpite impozantnými zatočenými schodmi. Ste očarení už od otvorenia dverí. Od príchodu neviete kam skôr pozerať: naskytne sa Vám 180 stupňový panoramatický výhľad na farebné koraly,
fascinujúci útes a medzi nimi šantiace pestrofarebné rybičky. Podaktorí aj zabudnú na to, že sa sem
prišli najesť. Doslova Vás uchvátia tými naj delikatesami z európskej a ázijskej kuchyne, ktoré
servírujú vo viac chodovom menu. Aj napriek tomu, že rybárske siete sú na Maldives zakázané
a väčšinu rýb ako aj poľnohospodárskych produktov dovážajú, pri pohľade na ich ponuku by ste si to iste nepomysleli. Reštauráciu denne zásobujú niekoľkými tonami tých najčerstvejších
a najkvalitnejších potravín. Nie náhodou dostala ITHAA v roku 2014 ocenenie od časopisu New Your Daily News ako najkrajšia reštaurácia sveta a v roku 2017 sa stala víťazom troch Global Awards na World Luxury Restaurant Awards.
Odhaduje sa, že jej životnosť (resp. materiál a jeho súdržnosť) je cca 15 až 20 rokov. Mali by ste sa
teda poponáhľať, ak by ste ju chceli navštíviť. Ale poďme pekne od začiatku. Príbeh reštaurácie od samotného zrodenia myšlienky na jej výstavbu až po samotnú realizáciu je naozaj fascinujúci. Od začiatku to bol náročný projekt. Vedeli ste, že ju postavili v Singapure? Neskôr približne 180 ton vážiace monštrum preplavili loďou na Maldives. Tu ju precízne a pomaly ponorili, celá stavba stojí na oceľových nožičkách. Ako ju potápali, koľko strojov a koľko potápačov sa zúčastnilo tejto akcie toto všetko si môžete pozrieť v dokumente na youtube.
Avšak táto výnimočná stavba sa rozhodla šokovať ešte viac, a tak k nej pristavili aj prvý podmorský
bungalow na svete. Navrhol ho architekt Ahmed Saleem a nazvali ho Muraka. V ich jazyku znamená
koral. Tipnite si, koľko stojí jedna noc v tomto luxusnom apartmáne. Cena začína na úrovni 45 tisíc
eur na noc, podľa toho aké služby si ešte priobjednáte. Takže takúto „limitku“ si môže dovoliť naozaj málokto. Podmorská vila sa nachádza 5 metrov pod hladinou mora, bývate ako keby v bubline resp. v sklenených tuneloch navzájom poprepájaných. Apartmán je luxusne zariadený. Najimpozantnejšia časť je samozrejme spálňa.
Ani neviem k čomu by som to prirovnala, ale zrejme k ničomu existujúcemu. A o to im vlastne išlo, predstaviť svetu unikát. Samozrejme – za luxusnú cenu dostanete aj primerané služby. Private hydroplane vás dopraví do súkromného prístavu. Od tejto chvíle sa už stará o vás iba vaše služobníctvo. Je jasné, že ste izolovaní od všetkých ostatných hostí. V podstate je to odľahlá časť ostrova a nestretnete sa tu s nikým. Po celý čas máte k dispozícií vlastný motorový čln, kuchára, komorníka, fitko aj s vlastným trénerom, spa centrum a samozrejme ochranku.
Projekt podmorského bungalowu je jedinečné, ale hlavne náročné dielo. Ani by vám na um neprišlo, s čím všetkým sa museli múdre hlavy – architekti, stavbári, statici, dizajnéri popasovať, kým sa im podarila táto dokonalosť. Tiež museli brať ohľad na faunu a flóru podmorského sveta. Nemohli narušiť koraly ani útes, aby sa mali na čo pozerať návštevníci. Kam sa dá posunúť level luxusu, kreativity a hlavne jedinečnosti – lebo o to im hlavne išlo, keď budovali tento nevšedný sklenený bugalow…
Čo na to poviete? Radi by ste zažili takýto svojím spôsobom adrenalín? Vždy ma zaujme a fascinuje,
keď objavím niečo nové, nevšedné a jedinečné. Tento príbeh bol od prvej myšlienky výstavby až po
prevoz na Maldives atraktívny. Sedieť v podmorskej reštaurácií a pozorovať okolitý svet – to áno, to
sa mi páči. Ale či by som prekonala strach a odvážila sa pod morskou hladinou prespať, to si netrúfam odhadnúť. Ešte že nemám zbytočných 50 tisíc dolárov a nemusím nad tým premýšľať :D. Napíšte mi vaše dojmy, pocity, či by vás niečo takéto oslovilo. Veľmi sa teším na vaše správy.