Kráľ slovenských kuchárov, ktorý uspokojil aj jazýček monarchov

IMG_3051IMG_3019

Afrodita – antická bohyňa, ktorá symbolizuje lásku, krásu a nežnosť. Mocná a krásna bohyňa si podľa legiend podmanila každého a jej meno sa už 3000 rokov spája s túžbou po kráse a dokonalosti. Túto myšlienku len potvrdzujem. Afrodita má stále svoju moc a ako si dokázala podmaniť ľudí v čase starovekého Grécka, vie si ich v inej forme podmaniť aj dnes. Kto aspoň raz navštívil Afroditu v Čereňanoch, dá mi určite za pravdu. Mala som šťastie a česť navštíviť ju už niekoľkokrát. Dokonca som si užila aj pobyt v tomto rozprávkovom kaštieli.

Dedinka Čereňany sa nachádza iba niekoľko km od historických Bojníc. Človek by si povedal – stred Slovenska – má výbornú polohu. Ľudia prídu na pobyt, skúsia jedlo, potúlajú sa po okolí. Možno mi však neuveríte, ale mám priateľov, ktorí kvôli jej službám a skutočne lahodnému jedlu, sem cestujú na obed alebo na romantickú večeru až z Bratislavy. Musia mať silnú motiváciu, keď za dobrým jedlom prejdú až 200 km, však?

 

123336785_417084749305401_2063984856103032394_n 123403854_3147809481995869_4456041987416419857_n

Afrodita je naozaj jedinečná! Už len pri pohľade z vonku na malebný kaštieľ, v ktorom sa reštaurácia nachádza, sa do nej zaľúbite. Cítite sa ako princezná a práve idete na “zámocký bál”.

WhatsApp Image 2020-11-04 at 10.51.00 AMwau

 

Kaštieľ síce nie je veľký, ale je nádherný, kompaktný a zachoval si svoju historickú podobu. V
stredoveku slúžil ako útočisko pred tatárskymi nájazdmi. Bol postavený okolo roku 1640. Pôvodne
mal charakter opevnenej stavby a bol obklopený vodnou priekopou. Pôvodnými majiteľmi kaštieľa
boli Majthényiovci neskôr Huniadiovci.

logo

 

Od roku 2005 je majiteľom pán Marián Filo. Jeho meno nie je v gastro svete neznámy pojem, práve
naopak! Svoj sen byť kuchárom mal od útleho detstva, a tak sa za kuchára vyučil. Neustále na sebe
pracoval, naďalej rozvíjal svoje kuchárske umenie a dnes sa oň delí s mladou generáciou kuchárov,
ktorým posúva svoje drahocenné nápady a rady.

Ocenenia, ktoré získal sú zaslúženou odmenou. Svoje kuchárske skúsenosti zbieral aj v zahraničí. Od roku 1990 – 1993 pracoval ako šéfkuchár v Nemecku v prestížnych reštauráciách. Tu naozaj nazbieral cenné zručnosti, prax a hlavne pochopil potreby “náročného zákazníka”. To všetko začal postupne praktizovať v jeho prvej reštaurácii tiež nazvanej Afrodita, ktorá fungovala v rokoch 1994 – 2004 v Partizánskom.

Od roku 2005 si plní ďalšie svoje sny v prestížnej reštaurácii Afrodita v Čereňanoch. O tom, že dlhoročná drina, roky skúseností a chuť vybudovať niečo iné, nové, veľkolepé sa vyplatila, svedčí fakt, že reštaurácia Afrodita a šéfkuchár Marián Filo žnú od jej otvorenia jeden úspech za druhým. Od roku 2002 sa pravidelne Afrodita umiestňuje v hodnoteniach medzi najlepšie reštaurácie Slovenska. V roku 2008, 2011, 2012 a 2017 vyhrali dokonca najvyššie ocenenie prestížneho časopisu Gurmán.

Neopakovateľný zážitok z ich jedla si mohli vychutnať aj osobnosti ako napríklad jej Veličenstvo Beatrix, holandská kráľovná, jeho Veličenstvo nórsky kráľ Harald V., veľkovojvoda Henri a la Grande Duchesse, Mária Tereza  Luxemburská, Ban Ki-moon, generálny sekretár OSN a 7 prezidentov.

Som veľmi rada, že Vám môžem podať osobnú recenziu z pobytu, mojou snahou je opísať ho do najmenšieho detailu. Video z izby, nech sa páči.

 

Privítali nás s pohárom výborného Proseca. Naša rozprávková izba nás už čakala – nachádzala sa z jednej z vežičiek kaštieľa. Kto má rád históriu a zároveň komfort a luxus, ten pochopí môj pocit vzrušenia pri príchode do tejto izby. Izba v stredovekom kaštieli bola nádherná. V prvej časti sa nachádzala krásna štýlová romantická posteľ doplnená vkusným barokovým nábytkom, ktorý mu vdychoval dobovosť. Pomaly sme prešli do miestnosti vedľa – do našej hradnej “vežičky”. Čakalo nás dobové odpočívadlo potiahnuté tou najfajnejšou látkou a vedľa neho nádherne vymozaikovaná súkromná jacuzzi. Zapnúť si jacuzzi a popritom popíjať vychladený Moet – je ako v tom najkrajšom
sne. Spojenie histórie s najnovšími vymoženosťami doby – to je to pravé „orechové“ pre všetkých fajnšmekrov :).

123370158_662967001060573_3606754708511753665_nIMG_3071

Záležať si dali aj na raňajkách. Môj otec mi vždy vravieval: “Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako pán a večeraj ako žobrák.” Tu som si spomenula na jeho slová. Ale v podaní Afrodity to boli raňajky ako pre cisára. Nemali určený presný čas, bolo to o dohode. Raňajky nám opäť štýlovo naservírovali. Neboli to švédske stoly, ale výber bol veľmi pestrý: “z každého rožku trošku”. Kvalitná šunka, nezabudli ani na sladké a taktiež chutná praženica. Veľmi sme si pochutili.

123403783_908808282857129_5810812573076318548_n (1)123660972_279254223416918_8874236995662302822_n

Klasický check-in tu neplatí. Ku každému hosťovi sa správajú ako ku VIP, a teda váš príchod ale i odchod je na dohode. A ak môžu pre vás niečo urobiť, verte že to urobia. Som naozaj rada, že na môj pobyt na zdokumentovanie blogu som pozvala aj profesionálov – fotografku Júliu a vizážistku Ljubu. Prispeli k tomu, že fotografie budú naozaj veľkolepé. Ani jedno stredisko, kde som doteraz bola a písala som o ňom blog, nebolo tak fotogenické ako Afrodita. Jedna vec je zažiť a druhá – ale veľmi podstatná je, ako vám tie silné zážitky a vizuál sprostredkovať. Najlepšie cez fotky a videá. Preto by som rada aj touto cestou poďakovala dievčatám za ich prácu.

123599645_1005049093329841_8520639232410607278_n123652013_410533063445688_8151177406020761495_n

 

Prišli sme ráno a mysleli sme, ako rýchlo nám bude trvať fotografovanie a natáčanie objektu, ako rýchlo to za pár hodín zdokumentujeme. Omyl! Iba na našej krásnej izbe sme strávili pol dňa. Toľko krásy a podnetov na fotenie! Klobúk dolu, tu sa naozaj architekt vyhral. Ku kaštieľu a reštaurácii patrí aj nádherný park. Neverili by ste, čo všetko dokázali vybudovať na relatívne malom priestranstve. Každý hosť- či už reštaurácie alebo hotela, má možnosť poprechádzať sa v tomto parku. S obľubou túto možnosť využívajú páry, ktoré si ich deň D užili práve v kaštieli Afrodita. Ich svadobné fotky budú zaručene zážitkom a nádhernou spomienkou. Veľmi sa mi páčil štýlový altánok s baldachýnom.

123411724_284754936081482_4659159253316992636_n123669151_1666079943566743_3724297560618791390_n

Podobné som videla iba v top hoteloch v Turecku alebo v Grécku. Máte možnosť si tu počas dňa poležať, odpočívať, prečítať knihu, dať si lahodné jedlo. Takýchto zastávok je tu veľa. Počas prechádzky uvidíte aj “eko kútiky”, kde si pre vlastnú potrebu chovajú prepeličky, holuby, zajace a pávy. Pri pohľade na ich rozprestretý pestrofarebný chvost zabudnete na realitu a všedné dni. Inšpirácií na fotenie je tu neúrekom: romantické pergoly obrastené brečtanom alebo retro hojdačka, ktorá je milo zakomponovaná medzi koruny stromov.

124017943_690358524926920_4517772607371331495_n123543616_1733640383458617_8833564757793961857_n

 

Po “shootingu” nasledoval čas, na ktorý sme sa neskutočne tešili – čas vychutnať si úžasné jedlo. To jedlo, o ktorom idú chýry široko – ďaleko. Podľa protokolu, pekne štýlovo pred nás predložili aktuálne menu. Nechali nás popremýšľať, čo si vyberieme. Bolo skutočne ťažké vybrať si. Ešteže nás zachránil od tejto dilemy sám pán šéfkuchár, ktorý prišiel so slovami: “Menu ste si už prezreli a máte predstavu, čo ponúkame. Ale ja som si dovolil pripraviť pre Vás prekvapenie. Dnes vás pozývam ja a rád by som vám ponúkol menu podľa môjho výberu.”

123403854_3147809481995869_4456041987416419857_n123336785_417084749305401_2063984856103032394_n

123575930_801679564010329_912940077142414033_n 123580866_661169171210695_1233931003300089089_n (1) 123683826_362364941492356_1490591820972040234_n 124029340_1020337675100619_4772070624602840674_n

 

Kto už raz v Afrodite bol, vie, že sa tu nejedná len o bežnú konzumáciu jedla, ale o špičkové servírovanie a neopakovateľnú atmosféru. Je to úžasná “gastro show”. Kto si chce vychutnať takýto zážitok ako v michelinovských reštauráciách, Afrodita je to správne miesto.

123688241_467367620907362_8633183623001746570_n 123765144_1108539759561999_2762451685671902618_n

Je možné, že niektorí budete mať problémy s etiketou stolovania a nebudete vedieť, ktorý príbor sa používa na aký druh jedla. V hlave vám budú možno víriť myšlienky – „Držím správny príbor? Bude veľká hanba, ak si vezmem iný?“ Nie, nie, nebojte sa. Personál v Afrodite je síce nahodený ako v prestížnej francúzskej reštaurácii, ale je skutočne milý a nerobí z toho vedu. Pokiaľ si vezmete nesprávny príbor, prípadne keď sa ich spýtate, decentne vám dajú jednoduchú radu “zvonku do vnútra”, teda brať si príbor z vonkajšej strany postupne smerom dnu. Takže sa nemusíte cítiť “hlúpo” ako Julia Roberts v kultovom filme Pretty Woman. Veď nie každý deň máte možnosť byť v
reštaurácii tejto úrovne.

123385432_1805685666249530_6394191885796592885_n123709755_725195171687363_1067957160103871360_n

Vráťme sa však k jedlu. Čo nám vlastne priniesli ? Niekoľko čašníkov a samozrejme šéfkuchár Marián Filo, prišli s úžasným podnosom. Bol na ňom naaranžovaný kus lesa. Viac si môžete pozrieť na priložených fotkách a videu, lebo takúto atmosféru a zážitok nie je možné opísať slovami. Ikebana sa skladala z veľkého jelenieho parožia, obložená čečinou a vnútri bola zakomponovaná, tak aby ju nebolo vidieť, žeravá platňa. Na nej sa dogrilovávali 3 druhy mäsa. Vôňa bola úžasná. Ďalší čašníci priniesli 4 štýlové ohňu vzdorné taniere. Na nich už bola pripravená zeleninka na pare a dusené dubáky. Pre lepšiu predstavivosť odporúčam pozrieť si video, aj keď vôňa sa nepodarila zachytiť :).

podnos poodnos pooodnos

Keď už bolo mäsko nachystané (kuracie, bravčové a divina), show pokračovala. Flambovanie, a to priamo na našich tanieroch. Každý milovník mäsa si musel prísť na svoje. Chuť jedla, spôsob servírovania, stolovanie, prístup personálu aj samotného šéfkuchára môžem hodnotiť len tými najvyššími známkami.

1 11 111

O tom, že sa nemýlim, svedčia aj výsledky v prestížnom časopise Gurmán. Hodnotenia v tomto časopise sú ekvivalentom Michelinských hviezdičiek. O tom, že si Afrodita roky udržuje svoju kvalitu, svedčí aj fakt, že sa stále umiestňuje na popredných priečkach. K vysokým hodnoteniam určite prispieva i to, že používajú kvalitné suroviny, väčšina z nich je z ich vlastnej eko farmy.

1111 11111 111111 1111111

K úspechu určite prispel i samotný prístup majiteľa. Záleží mu na každom detaile. Zastaví sa pri každom jednom stole, vždy úctivo pozdraví a opýta sa, či sú všetci spokojní a či je všetko v poriadku. Pre každého má široký úsmev na tvári a pre najmenších i malú pozornosť. Deti ho preto zbožňujú.

2 22

Počas pobytu môžu páni využiť aj tematické bary. Za zmienku určite stojí koňak salón. Nájdu v ňom unikátne koňaky z celého sveta. V štýlovej koženej sedačke a s cigarou si tu páni môžu vychutnávať koňaky a aspoň v predstavách sa preniesť do krajín, pre ktoré je toto „kombo“ typické.

11111111

Pre milovníkov vína ponúkajú v klenbovej pivnici postavenej v roku 1329 širokú zbierku vín z celého sveta. Pre zachovanie autentickej chuti a kvality tu udržiavajú ideálnu teplotu, vlhkosť a zatemnenie. V zbierke okrem slovenských a českých vín nájdete aj lahodné vína z Francúzska, Talianska, Španielska a Portugalska.

v vv

V októbri 2020 sa rozdávali aj zlaté vidličky, ktoré by sme mohli prirovnať k hviezdičkám Michelina. Jednu vidličku na Slovensku má 12 reštaurácii, dve patria Afrodite – Chateau Čereňany, Albrecht restaurant Bratislava,  Gašperov Mlyn, Batizovce a Mlyn 108, Modra a jediná reštaurácia, ktorej boli pridelené 3 vidličky je UFO v Bratislave.

g gg

Ako tento rok rozhodli Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov SR a zväz výrobcov
hrozna a vína na Slovenku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov? Rozhodli takto:

Najlepší šéfkuchár – Best Chefs 2020
1. Jozef Masarovič UFO Bratislava
2. Jozef Breza Gašperov Mlyn – Batizovce
3. Tomáš Lysý IASAi Bratislava
4. Lukáš Hesko Akadémia beer & bistro, Trnava
5. Juraj Hruška Slávia restaurant  Košice
6. Gabriel Kocák U nás doma Poprad
7. Martin Novák Šimák Zámok Pezinok
8. Peter Slačka Bistro Baroza Bratislava
9. Branislav Križan Globo Bratislava
10. Marián Filo Chateau Čereňany

filoo filooo

Prémiová reštaurácia roka – 10 Best Premium Restaurants
1. UFO  watch.taste.groove
2. Gašperov Mlyn
3.Afrodita

V takejto silnej konkurencii patrí Mariánovi Filovi krásne 10. miesto. Veľký úspech tiež zožala aj samotná reštaurácia Afrodita, ktorá za rok 2020 získala 2 zlaté vidličky a krásne tretie miesto.

afrodita aafrodita

K veľkému úspechu gratulujeme, veľmi pekne ďakujeme pánovi Filovi, že nám umožnil nahliadnuť do zákulisia Afrodity, kde sme spoločne ukuchtili skvelé jedlo.

vaaaarenie vaaarenie vaarenie varenie

 

Želáme im ešte veľa ocenení, veľa spokojných klientov a nech im ich jedinečný štýl a kvalita vydržia. Verím priatelia, že Vás môj blog inšpiroval a Afroditu čoskoro navštívite. Užite si to tak ako my a dúfam, že sa stretneme už čoskoro
pri mojom ďalšom blogu.

vaaaaaareniekoniec kooniec

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>